20.11.2016

 

On ollut vallan vauhdikas syksy Murupumpulan merkeissä ja monenmoista on tullut touhuttua – nyt parina viikonloppuna olen ollut liikkeellä Lapualla, tuoreimpana juttuna tämän viikonlopun 19.-20.11. Vanhan Paukun Joulunavausmessut. Siellä olin museokauppa Luovan Paukun puitteissa tuotteideni kera.

 

Murupumpula kurkkaa kahvimyllystä pieni

 

Vaikka keli ei ollut kaikista jouluisimmasta päästä, oli markkinaväellä ilahduttavasti urheiluhenkeä olla liikkeellä sadesäästä huolimatta. Kiitos kaikille vierailijoille!

Keskelle Vanhan Paukun markkia oli pystytetty virolaisen taiteilijan Teet Suurin Joulupuu-teos, joka oli toteutettu kierrätyslasista. (Ylekin muuten huomioi Joulupuun saapumisen Lapualle, juttu löytyy täältä!)

Joulupuu ja tori pieni

 

Lapuan Taidemuseossa (jonne on muuten vapaa pääsy!), on parhaillaan esillä hieno grafiikan näyttely. Yritän postata siitä hieman myöhemmin, tänään keskityn vähän toisiin asioihin.

Nimittäin tänään 20.11. on vietetty myös Lapsen oikeuksien päivää, ja vuoden 2016 teemana on Yhdenvertaisuus.

 

Yksityiskohta Joulupuu pieni cr

Yksityiskohta Teet Suurin Joulupuu-teoksesta

 

Teema ja myös Vanhan Paukun pihapiiriin ilmestynyt joulupuu saivat minut muistelemaan muinaisia opiskeluvuosiani, jolloin olin pienen hetken työharjoittelun kautta Virossa katulapsityössä. Vaikka ajanjakso oli suhteellisen lyhyt, oli se kuitenkin kokemuksena voimakas. Turvattomuutta kohdanneiden lasten kanssa oli alueella tehty jo pitkään työtä ja se näkyi hyvällä tavalla esimerkiksi siinä, kuinka lapset uskalsivat kohdata uusia ihmisiä turvallisessa ympäristössä.  

Käytännössä työ oli paljolti nimenomaan turvallista läsnäoloa, lasten kanssa toimimista, rutiinien ja tavallisen arjen luomista lapsille, joiden muut olosuhteet eivät välttämättä olleet tasapainossa.

Yksi lähestymistapa läsnäoloon, yhdessäolemiseen ja yhdenvertaisuuteenkin voisi olla lukeminen. Omien lasten kanssa on tullut luettua aika paljon – varsinkin niitä suosikkikirjoja, jotka käydään läpi aina uudestaan ja uudestaan.

Jokainen lapsi tarvitsee läheisyyttä, turvallisuutta ja myös mahdollisuutta rauhoittua. Lukeminen antaa tähän yhden väylän.

Ja siitä lukemisen linkityksestä yhdenvertaisuuteen – lukutaito ja koulunkäyntimahdollisuudet ovat maailmanlaajuisesti yhdenvertaisuutta edistäviä tekijöitä! Erityisesti tyttöjen kohdalla lukutaidon oppimisessa voi olla monia mutkia matkassa, koska koulunkäyntimahdollisuudet voivat syystä tai toisesta olla heikot. (Jos hyväntekeväisyys kiinnostaa, eri tahojen kautta voi tukea lukutaitokoulutusta, esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaisista lahjoista löytyy "Lukutaitopakettia")

 

Kuukelin etukansi

 

Näin kuvittajan ja vähän tarinoitsijankin näkökulmasta on valloittavaa työskennellä satujen parissa. Itselle tämä syksy on ollut erityisen hieno kirjasaralla, kun peräti kaksi kuvittamaani teosta on julkaistu (Kuu-Koo-Kuukeli ja muita vuodenaikasatuja sekä Villami löytää värit). Lämmin kiitos näistä projekteista yhteistyökumppaneille!
Työn tärkeys tulee siitä KENELLE sitä tekee. Itse ajattelen tekeväni töitä erityisesti lapsille, perheille ja tahoille, jotka työskentelevät lasten kanssa. Lastenkirjoja toteuttaessa yksi tavoite on tarjota puitteita yhdessäolemiselle. On ihanaa työstää materiaalia ajatellen iloisia lukuhetkiä!

Villami etukansi

 

Lukeminen innostaa lukemaan! On ollut ilo seurata viime vuosina lukemista edistäviä tempauksia, kuten esimerkiksi lukukoira Börjen työskentelyä kirjastoissa lapsivierailijoiden kanssa.

Nappaa siis kirja käpälään ja anna sen viedä seikkailuun!

 

Lukemisiin,

Kristiina